Amerikaanse minister zag nog geen bewijs van aanwezigheid Hamas in mediaflat Gaza

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken zegt dat hij zelf nog geen bewijs heeft gezien dat Hamas kantoor hield in de mediaflat die zaterdag in Gaza door Israël werd verwoest. Maar hij sluit niet uit dat er bewijs is gedeeld met andere personen in de Amerikaanse regering.

“Ik wil me niet met inlichtingenkwesties bemoeien. Dat is niet aan mij. Ik laat het aan anderen over om informatie te beoordelen als die met ons is gedeeld”, zei Blinken in een persconferentie in Denemarken. Hij zei ook dat Israël bij zijn aanvallen in Gaza een verantwoordelijkheid heeft om burgers en “zeker journalisten” te beschermen.

Bewijs

De Israëlische krant The Jerusalem Post schreef gisteren dat Israël aan de Amerikanen bewijs heeft laten zien dat onomstotelijk zou aantonen dat de militante Palestijnse organisatie Hamas vanuit de flat opereerde, waar persbureau AP en nieuwsorganisatie Al Jazeera gevestigd waren. Het Witte Huis zou tevreden zijn geweest met de uitleg.

De eigenaar van de Jala-toren ontkende tegenover Al Jazeera dat Hamas in het gebouw zat. “Naast de huurders zaten er enkele kantoren van advocaten, ingenieurs en een paar mediabedrijven in. Niets anders”, aldus Jawad Mehdi.

Het Amerikaanse persbureau AP eiste gisteren een onafhankelijk onderzoek naar de luchtaanval. De internationale organisatie Reporters Without Borders, die zich inzet voor persvrijheid, heeft het Internationaal Strafhof in Den Haag gevraagd na te gaan of Israël een oorlogsmisdaad heeft begaan. De internationale journalistenorganisatie CPJ stelde zich de vraag of het Israëlische leger doelbewust media aanvalt om “verslaggeving van het menselijk leed in de Gazastrook te dwarsbomen”.

Journalisten zagen hoe hun werkplek met de grond gelijk werd gemaakt:

De gebruikers van de flat bleven ongedeerd. Kort voor het bombardement werden ze door Israël gewaarschuwd. Daardoor heeft Hamas volgens Israël nog wel zaken kunnen veiligstellen, “maar we waren bereid die prijs te betalen”, aldus het leger op Twitter.

De redacties van AP en de Arabische nieuwszender Al Jazeera kregen elders in Gaza-stad onderdak bij het Franse persbureau AFP.