Ex-marineofficier krijgt taakstraf voor aanranding op marineschip

Een 37-jarige oud-marineofficier is door de militaire kamer in Arnhem veroordeeld tot een taakstraf van 60 uur, waarvan 40 voorwaardelijk, voor het aanranden van drie matrozen.

De handtastelijkheden gebeurden mei vorig jaar op het marineschip Zr. Ms. Karel Doorman. Het schip was op dat moment in het Caribisch gebied voor bijstand in verband met de coronacrisis.

De man zou zijn ondergeschikten onder meer in de billen hebben geknepen, meldt NH Nieuws. De zaak kwam aan het licht nadat een van de drie slachtoffers besloot aangifte te doen. Toen de marechaussee aan boord kwam meldden zich nog twee matrozen.

Machtspositie

De officier is inmiddels ontslagen door Defensie. De militaire kamer verwijt de man dat hij het misdrijf heeft gepleegd bij ondergeschikten en dat hij dus misbruik heeft gemaakt van zijn machtspositie. “Hij moest zich realiseren dat dit gedrag ontoelaatbaar is en dat hij als leidinggevende verantwoordelijk is voor het creëren van een veilige werkomgeving”, meldt de rechtbank.