Interview met koningin Máxima gaf ‘veel mooie inkijkjes’ en was ‘kwetsbaar’

Koningin Máxima was vanavond te zien in een uitgebreid televisie-interview ter ere van haar 50e verjaardag. Dat is uitzonderlijk, want zo’n langdurig één-op-één-interview komt bijna niet voor. Het interview gaf veel mooie inkijkjes in het leven van de koningin, zeggen koningshuisdeskundigen.

“In het interieur, in haar eigen anekdotes, maar ook in haar werk”, zegt royaltyjournalist Rick Evers. Ook noemt hij de inkijkjes in staatsbezoeken, toen Máxima nog meeging in het kielzog van haar schoonmoeder Beatrix, die toen nog koningin was. “Maar ze had dus ook wel een stem in die periode.”

Verder stonden Máxima’s kwetsbaarheid en openheid centraal, zegt Evers. Dat kwam onder meer naar voren toen bleek dat ze soms nog moeite heeft met de Nederlandse taal: het woord schalks kende ze niet. “En dat geeft ze eerlijk toe. Die kwetsbaarheid, haar openheid. De passie als ze over muziek praat, de vochtige ogen als het over haar ouders gaat. Het was mooi om dat te zien.”

Ook op sociale media wordt de openhartigheid van het interview goed ontvangen:

Een openhartig en emotioneel deel van het gesprek ging over Máxima’s zusje, Inés Zorreguieta, die op 33-jarige leeftijd zelfmoord pleegde. “We wisten dat ze niet oké was de laatste 8, 9 jaar voor haar dood, en toch hing er een beetje een taboe over. We wisten niet wat precies de diagnose was en hoe wij beter geholpen konden worden haar beter te helpen”, zei de koningin daarover.

Volgens Evers steekt ze daar echt de hand in eigen boezem. Hij deed onderzoek naar hoe vaak het onderwerp mentale gezondheid op Máxima’s agenda voorkomt sinds de dood van haar zus. “Het is mooi om te zien dat ze daar echt heel veel werk van maakt. Het is een heel belangrijk onderwerp. Hiermee zet ze haar functie in om het bespreekbaar te maken. Dat is een van de belangrijke functies die ze heeft.”

Dat herkende ook journalist en Máximabiograaf Marcia Luyten. “Als Máxima een probleem ziet, gaat ze op zoek naar een oplossing. Dat is dapper en buitengewoon pragmatisch”, analyseerde ze in NOS Met het Oog op Morgen.

In het interview ging Máxima ook in op de reis naar Griekenland die het koninklijk gezin vorig jaar maakte. Daar kwam veel kritiek op, omdat reizen vanwege de coronamaatregelen werd afgeraden. Tijdens het interview noemde Máxima die vakantie “een inschattingsfout”. “We hadden vanaf het begin van de pandemie ons altijd gefocust op wat er nog steeds kon, niet wat er niet kon”, legde ze haar redenering uit.

Biograaf Luyten was in het interview graag meer te weten gekomen over de totstandkoming van deze inschattingsfout. “Wie zijn je adviseurs en wat zegt de premier? Dat had ik willen horen.”

Daarnaast vindt ze het opvallend dat Máxima een aantal keer zei dat hoge bomen nu eenmaal veel wind vangen. “Daarmee zegt ze eigenlijk dat zulke kritiek zich soms voordoet en dat het koningspaar zich er maar bij neer moet leggen.” De excuusvideo van het koningspaar na terugkeer uit Griekenland voelde destijds “krampachtig”, zegt Luyten. “En dat proefde je nu ook in Maxima’s woorden.” Zo benadrukte de koningin dat de reis volgens de coronaregels wel ‘mocht’.

Geen ‘imagobuilding’

Na die gewraakte vakantie werden veel dingen die de koninklijke familie deed onterecht onder imagobuilding geschaard, zegt Evers. “Feit is dat ze hun agenda precies zo hebben voortgezet als ze daarvoor deden, om zo veel mogelijk Nederlanders en zo veel mogelijk verschillende doelgroepen te bereiken en een hart onder de riem te steken. Maar nu krijgt het allemaal minder aandacht, ook omdat het een stuk minder sexy is door de vele digitale bezoeken. Dus het haalt de voorpagina’s allemaal niet.”

Als het aan de koningin had gelegen, had dit interview zelfs niet hoeven plaatsvinden. “Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst en de staf van de koningin is het redelijk last minute besloten om het interview te doen. De koningin zag het niet zo zitten, al die aandacht voor haar verjaardag”, zegt Evers.

Liever focust ze op het werk dat ze doet, zegt hij. “Je zou het niet zeggen, maar de meest gefotografeerde vrouw van Nederland staat helemaal niet zo graag zelf in de belangstelling.”

Het interview met de koningin terugkijken? Dat kan hier: