Van Lienden: geen winst gemaakt op mondkapjes, alleen ‘risico-opslag’

Opiniemaker Sywert van Lienden blijft erbij dat hij geen winst heeft gemaakt op de levering van 40 miljoen medische mondkapjes aan het ministerie van VWS. De prijs, ruim 100 miljoen euro, bestond uit de productiekosten en “een post om risico’s op te vangen”, schrijft hij in een verklaring naar aanleiding van het artikel in de Volkskrant afgelopen zaterdag. Hoe hoog die risico-opslag was, staat niet in het statement.

De Volkskrant meldde zaterdag dat Van Lienden met twee compagnons vermoedelijk flink verdiend heeft aan de import van de mondkapjes uit China, terwijl hij het naar buiten toe deed voorkomen alsof hij er niets aan overhield.

Van Lienden richtte tijdens de eerste coronagolf samen met twee zakenvrienden de non-profitorganisatie Stichting Hulptroepen Alliantie op. Op 12 april 2020 bood die stichting de levering van de mondkapjes aan bij het ministerie van VWS.

BV opgericht in overleg met VWS

Volgens de Volkskrant bleef geheim dat hij voor die import een BV oprichtte, samen met dezelfde zakenvrienden. In het statement schrijft Van Lienden vandaag dat het oprichten van die BV juist in overleg met het ministerie is gebeurd.

De stichting had te weinig werkkapitaal om het risico voor de deal te dragen. Ook het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) van het ministerie wilde het risico niet dragen “en heeft het verzoek gedaan aan de initiatiefnemers om zelf het ondernemersrisico te dragen in China rondom productie en kwaliteit”, staat in het statement.

Winstmarge

De Volkskrant haalde zaterdag bronnen aan op het ministerie, die zeggen dat de winstmarge op de FFP2 en KN-95 maskers tussen de 15 en 20 procent moet zijn geweest. Maar volgens Van Lienden was er dus alleen een opslag om de risico’s op te vangen.

Van Lienden reageerde afgelopen weekend nog zeer summier op het artikel in de Volkskrant. Hij zei toen dat er allerlei juridische haken en ogen aan de kwestie zaten en dat er een geheimhoudingsclausule was afgesproken met VWS. Vandaag overlegde hij met het ministerie en kwam hij naar buiten met wat hij “een eerste statement” noemt.

Niet op het matje

Een woordvoerder van VWS kan geen mededelingen doen over de inhoud van het overleg, maar noemt het wel een goed gesprek. Hij benadrukt dat Van Lienden niet op het matje is geroepen, maar dat het overleg juist op zijn verzoek plaatsvond. Wel leefden er vragen bij het ministerie naar aanleiding van het artikel in de Volkskrant.

De woordvoerder wijst erop dat de vraag naar mondkapjes destijds heel groot was. “Wij wilden zo snel mogelijk mondkapjes geleverd krijgen die aan de kwaliteitseisen voldeden tegen een goede prijs. Dat was bij deze deal het geval.”

Overigens zijn de 40 miljoen mondkapjes nooit in de zorg terechtgekomen. Ze liggen nog in de opslag, omdat er inmiddels een overschot aan dit soort beschermingsmiddelen is. Ook werd een deel aanvankelijk afgekeurd, omdat er grafeen in zit dat gevaarlijk zou kunnen zijn voor de gezondheid. Uiteindelijk werden de mondkapjes toch toegelaten.