Wapeninleveractie van start in Den Haag, kliko’s bij politiebureaus

In de regio Den Haag begint vandaag een inleveractie voor wapens. Bij alle politiebureaus komt een gele kliko te staan waarin mensen hun slag- en steekwapens kunnen inleveren zonder dat ze vervolgd worden.

“Er zijn dagelijks geweldsincidenten”, zegt Jasper van der Duin, projectleider van de inleveractie, tegen Omroep West. Hij verwijst onder meer naar een dodelijke steekpartij begin deze maand in Den Haag waarbij een 17-jarige jongen om het leven kwam. “Dat geeft de noodzaak van onze actie aan.”

Van der Duin benadrukt dat het succes van de actie niet afhangt van het aantal wapens dat wordt ingeleverd. “We hopen ook dat jongeren er onderling over gaan praten en dat ouders erover praten met hun kinderen.”

Behalve de inleveractie is er ook een mediacampagne gestart met influencer Nesim el Ahmadi. In een video vertelt hij jongeren onder meer waarom het niet normaal is om een wapen op zak te hebben.

Vuurwapens laten ophalen

Naast het anoniem inleveren van steek- en slagwapens kunnen mensen ook vuurwapens laten ophalen door de politie. Daarvoor moet je telefonisch een afspraak maken. Als het wapen niet is gebruikt, zijn er geen juridische consequenties.

Eerder zijn er soortgelijke acties geweest in onder meer de regio’s Rijnmond, Amsterdam-Amstelland en IJsselland. In Rotterdam leverde dat in twee weken tijd ruim 250 wapens op, waaronder vuurwapens.

De actie in de regio Den Haag loopt tot en met zaterdag.