De do’s en don’ts bij scheidingsmediation

Veel mensen kiezen ervoor om hun scheiding te regelen via een mediator. Een mediator gaat met jullie samen in gesprek om op die manier uiteindelijk samen tot goede afspraken te komen. Of een mediationtraject slaagt of niet is heeft niet alleen te maken met de keuze voor de mediator, maar ook met de manier waarop jullie je opstellen.

Wat moet je vooral niet doen?

  1. Verwacht geen wonderen: een mediationtraject zal er niet voor zorgen dat je ex zich ineens heel anders opstelt. Verwacht dit ook niet, want dan word je alleen maar teleurgesteld. Kijk vooral naar jezelf en naar de manier waarop jij je wil opstellen in het gesprek. Sta open voor opties en andere meningen, maar geef duidelijk aan wat je wel en wat je niet wilt.
  2. Een mediator is neutraal: verwacht dus niet dat de mediator een oordeel zal vellen over de situatie. Een mediator zal nooit een van de twee gelijk geven. Gelijk krijgen is ook niet het doel van jullie gesprekken. Het doel is samen tot een oplossing komen. De mediator zal wel het gesprek begeleiden en zal de juiste informatie geven om tot goede afspraken te komen.
  3. Monoloog: een mediationgesprek is geen monoloog. Het heeft dus geen zin om een heel pleidooi voor te bereiden, waarin je aangeeft hoe goed jouw oplossing wel niet is. Het gaat er juist om om samen in gesprek te gaan en samen de juiste oplossing te vinden.

En dan nog een aantal dingen die je beter wel kan doen of die kunnen helpen om tot afspraken te komen:

  1. Verplaats je in de ander: probeer je af en toe in de ander te verplaatsen. Denk er bij een omgangsregeling bijvoorbeeld ook aan hoe het zou zijn als je aan de andere kant van jouw voorstel zou zitten… En blijf elkaar met respect behandelen.
  2. Hebben jullie kinderen: hou dan in gedachten dat jullie allebei het beste voor de kinderen willen. Als je dat in het achterhoofd houdt, dan lukt het vast wel om tot afspraken te komen.
  3. Zoek de juiste mediator: De term mediator is geen beschermde term. Dat betekent dat iedereen zich mediator mag noemen. Zoek dus een mediator die is aangesloten bij de vFAS (vereniging Familie- en Erfrecht Advocaten Scheidingsmediators) en/of het MfN (Mediatorsfederatie Nederland).

Vragen? Wij helpen u graag!