HetnieuwemodelOuderschapsplan

Als je uit elkaar gaat en je hebt kinderen, dan is het sinds 2009 verplicht om samen een ouderschapsplan op te stellen. Dit plan bevat de afspraken van de ouders over de invulling van het ouderschap na de scheiding. Denk aan afspraken over de zorgverdeling, de verdeling van de kosten en de communicatie tussen de ouders over de kinderen.

Op 15 september 2023, de Dag van de Scheiding, heeft de vFAS (de Nederlandse Vereniging Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators) het nieuwe model ouderschapsplan gepresenteerd. Actueler, beter leesbaar en vooral een nog betere basis voor het gedeelde ouderschap na een scheiding. Zo is een nieuwe bepaling over het gebruik van social media toegevoegd, maar ook wordt als wijze van geschilbeslechting de parenting coordinator geïntroduceerd.

De vFAS heeft bij het nieuwe model ook een handige brochure gemaakt, waarin aanvullende informatie staat. Hierin wordt uitgelegd wie een ouderschapsplan moeten opstellen en wat erin moet worden geregeld. Aangevuld met een handig stappenplan en een begrippenlijst. Ook wordt de aandacht gevestigd op andere organisaties die kunnen helpen, zoals KIES, de kindbehartiger en Villa Pinedo.

Gewoon nieuwsgierig of meteen zelf aan de slag? Neem zelf maar eens een kijkje op www.ouderschapsplan.nl.

Column november 2023