Column Bruist april 2024: Overlegscheiden: samen scheiden in teamverband
Overlegscheiden: samen scheiden in teamverband
Wanneer de beslissing is genomen om te gaan scheiden, zul je vervolgens moeten kijken welke werkwijze bij jullie past. Iedereen kent tegenwoordig wel mediation als alternatief voor een procedure bij de rechtbank waarbij je echt tegenover elkaar staat. Maar er is nog een andere optie: de overlegscheiding.
Overlegscheiding is een wijze van conflictoplossing tussen mediation en procederen in. Alle voordelen die voor mediation kunnen worden genoemd, gelden ook voor de overlegscheiding. Het grote verschil met mediation is dat iedere partner wordt bijgestaan door een eigen advocaat. Vooral als er geen evenwicht bestaat tussen de partners in kennis en/of emoties, is de overlegscheiding de aangewezen weg om toch gezamenlijk tot afspraken te komen en een procedure te vermijden.
In een overlegscheiding worden de partners ieder bijgestaan door hun eigen advocaat om zo toch de mogelijkheid te hebben om advies te krijgen en terug te kunnen vallen op een eigen vertrouwenspersoon. De partners met hun advocaten vormen het basisteam. Een coach maakt ook onderdeel uit van het team. De coach kanaliseert de emoties en begeleidt het scheidingsproces. Indien nodig kunnen er nog andere deskundigen aan het team worden toegevoegd, zoals een accountant, een fiscalist of een pensioendeskundige.
Alle betrokkenen, de partners én teamleden, spannen zich in om de scheiding tot een goed einde te brengen. De scheiding verloopt hierdoor op een respectvolle en integere wijze. Het proces is open en transparant en de partners leggen alle essentiële informatie op tafel. Overlegscheidingsadvocaten werken mét elkaar in plaats van tegen elkaar om de beste regeling voor de partners te treffen.